3087 Posts
|
Здравейте!
Стана ми чудно, а и имам една идея, но не мога да преценя сам и за това ще попитам за малко помощ и от Вас... ;)
Ще изброя няколко града и искам да ми кажете от 2 до 5 забележителности, които би трябвало да се посетят, видят и т.н от Всеки един Българин, ако е посетил съответния град.
Ще съм доволен и хора от самите градове да дадат конкретна забележителност и т.н.. :)
*Говорим за Музей, Паметници и всичко свързано с Българското ;)
Градовете са:
Габрово
Велико Търново
Търговище
Разград
Русе
Силистра
Добрич
Варна
Бургас
Ямбол
Сливен
Стара Загора
Хасково
Кърджали
Смолян
Пловдив
Пазарджик
Благореград
Кюстендил
Перник
София
Враца
Монтана
Видин
Плевен
Ловеч
Ще съм благодарен да се включат колко се може повече хора и да се надяваме, че от всеки един град ще има поне по един човек, който да даде най-хубавото място за своя град!
Благодаря предварително!
|
1556 Posts
Since 09.07.2009
|
Морската граднина във Варна е много красива:)
|
123 Posts
|
This post has been removed
|
207 Posts
|
аз съм от Хасково, мога да ти пратя каквато искаш туристическа информация за община Хасково и община Минерални бани, лично директора на окръжния музей я е готвил по разни програми
иначе от моя опит мога да ги подредя така
1. Исторически музей Хасково /има секции от античноста до наши дни включително и етнографска експозиция/
2. Крепоста Свети дух в Минерални бани /средновековна, реконструирана, стените са високи 3-4м и няма руини, всичко е консервирано, осветлението не работи/
3. Паметника на света богородица и камбанарията до него /съвременна туристическа атракция, има много добре уреден парк до нея, осветен до полунощ/
4. Тракийската гробница в Александрово /много добре консервиран обект и интресен за разглеждане/
5. Художествената галерия до театъра /другата е много по голяма ама е перманетно зарворена/
извън тези забележителности си заслужава да се посети града по време на тематичните събития
- дните на Недялка Симеонова /всеки ден по един два концерта, фото конкурси/една седмица
- ежегодния джаз фест /по два концерта на ден и отварят голямята галерия/една седмица
- театралната седмица /всеки ден по два-три театъра и други мероприятия/
- празника на града 3-10 септември /по цял ден мероприятия от сутрин до вечер по два концерта на ден, танцови балети и формации, театри, че и фоерверки гърмат/
Ако трябва да се посети само едно място т3. е достатъчна, може 30мин да отделиш, може и 3ч да утрепеш
|
1080 Posts
|
Град Габрово (Gabrovo) се намира в Централна България. В близост до него се намират Трявна, Дряново и Севлиево. Разположен е по поречието на р. Янтра. Градът е известен като световна столица на хумора и сатирата. В Габрово се намира уникалният Дом на хумора и сатирата - своеобразен "Лувър на смеха". В него са представени художествени и етнографски експозиции, колекции от обредни и карнавални маски и аксесоари на африкански племена. Габрово е познат още като най-дългия град в България - 25 км. Най-интересното място за посетителите на града е архитектурно етнографски комплекс „Етъра”, който се намира на 8 км. от града и представлява музей на българското Възраждане със старинни работилници за традиционни народни занаяти. Други забележителности в града: Историческият музей, Художествената галерия, Националният музей. В района на Габрово можете да посетите архитектурно-историческият резерват "Боженци" - старинно селище с автентични за българското Възраждане къщи. Също така местност „Узана“, където се намира географският център на България и курортът "Люляците". Разстояние: София - Габрово - 206 км. Пловдив - Габрово - 127 км. Варна - Габрово - 284 км. Трявна - Габрово - 18 км. Дряново - Габрово - 20 км. Севлиево - Габрово - 27 км. Боженци - Габрово - 17 км. :) :) :)
P.S. Защо не си поставил и град Шумен? ;) ;) ;)
|
1164 Posts
Since 21.06.2009
|
Аз съм от Русе. Мога да изброя множество сгради и културни паметници. А и все пак не случайно Русе е наречен "малката Виена", наречен така заради множеството сгради и архитектурни паметници. Ще изброя някои сгради и забележителности:
1. ТВ кулата на връх Левента, кулата е най високата в България 204м
2. Музея на Баба Тонка
3. Музея на Транспорта
4. Дунав Мост
5. Римска крепост „Сексагинта Приста“
6. Ивановските Скални църкви
7. Басарбовския манастир
8. Средновековен град Червен
9. Лесопарк Липник
10. Пантеона
11. Паметника на Свободата
12. Сградата на общината във формата на Кораб
13. Операта пред която се намира т.нар. Сух фонтан, ако не се лъжа е първия в България
14. Многото Молове: Мега Мол Русе, Мол Русе, Роял Сити Център
15. Хотелите Рига и Дунав
16. Църквата Св. Троица построена 1632 година
17. Парка на Възржоденците
18. Доходното здание
19. Първата частна банка "Гирдап" т.нар. от много русенци "Часовника". Култово място за множество срещи между близки, приятели и познати.
20. Вазата
21. у-ще Васил Левски най голямато в България (където съм учил и аз де до 7ми клас) :D
И още много, много сгради и паметници. Понякога дори не се сещам и не им обръщам внимание тъй като съм свикнал с обичайната гледка на ахритекрутните паметници. Стига толкова съм изброявал, че се олях :D
|
1080 Posts
|
Стара Загора е един от най- известните български градове. Тя носи в себе си мистиката на древността и динамиката на модерния град. Смята се, че е едно от най-старите населени места в цяла Европа. Тук са се провели множество епични битки, които са повод за силен патриотизъм и гордост за България. Въпреки, че е един от най-древните европейски градове, днес Стара Загора се слави с младия си дух и динамично развитие. Тя изкушава жителите и посетителите си с внушителни забележителности и с интересни места.
Градът на липите е известен със своите красиви забележителности. Те бележат наситената с много битки и победи история на Стара Загора, както и богатото културно минало на древния град. Една от тези забележителности е античният форум „Августа Траяна”. Той е разположен съвсем близо до Съдебната палата в града на поетите. По времето на Римската империя, той се е намирал в южната укрепена част на града на липите. Тогава прочутият римски владетел император Траян е кръстил града на себе си, а именно Августа Траяна. Античният комплекс включва амфитеатралният аудиториум, една от главните улици на древния град, дял от фасадата на градските терми, постамент на императорски статуя, западната порта на града, дял от двете крепостни стени.
Площадът на античния форум има полукръгла форма. В северната част на древния комплекс е разположен Амфитеатрален Аудиториум със старинни каменни седалки, които са изградени в девет реда. В горната част е колонадата, която има очертания на арка. Зад него се вижда дял от фасадата на Градските терми. В западната част на комплекса се извисяват двете крепостни стени на Августа Траяна.
Още една от внушителните забележителности в града на липите е мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора”. Той е известен съща като „Самарското знаме” и е построен в памет на загиналите опълченци, които са пожертвали живота си за спасението на Стара Загора през 1877г. Официалното откриване на мемориала е на 31.07.1877г. за 100 годишнината от гибелните боеве. Грандиозният паметник се извисява на 50 метра височина, като по този начин се вижда от всяка точка на града на поетите. Контурът му наподобява формата на кръст. Мемориалът буди възхищение и поради специалното мозаично покритие от злато. „Самараското знаме” включва и няколко скулптури на войници и костница, където се пазят останките на войниците, дали живота си в саможертва. Мемориалът не е само една от красивите забележителности на Стара Загора. Районът е любимо място и за разходки на малки и големи.
Друга интересна забележителност в града на Берое е Ески Джамията. Сред мнозина е известно, че това е единствената сграда, която се е запазила след жестокото опожаряване на Стара Загора през Руско- турската война. Според открит надпис, постройката е изградена преди 1409г. Тя съдържа квадратен молитвен салон, а входът се намира от север. На юг е разположена пищно украсената ниша на михраба. Ески Джамията в града на правите улици е със статут на на национален строително- архитектурен паметник на културата. Съвсем скоро приключи и реставрацията на ключовия за историята на Стара Загора обект. Сега вече той е отворен за посещение от любопитни старозагорци и посетители на приказния град на липите.
Още едно от интересните места в града на правите улици е парк Аязмото. Създаден е през зимата на 1895г. от Митрополит Методи Кусев и носи неговото име. Днес той е един от най- хубавите паркове в цяла България. Съдържа дървесни видове от всички краища на света, които за грижливо поддържани и до днес. На територията на парк „Аязмото” се намира и зоологическа градина, която е атракция за малки и големи. Той е още един повод за гордост за града на правите улици. Разхождайки се по извитите алеи на красивия парк, посетителите ще се натъкнат на „Залата на смеха”, която е много близо до скоро откритата фитнес площадка. Тя разполага с десет криви огледала и едно нормално. Последното е поставено на изхода на залата, за да може посетителите да излязат в своя „нормален” външен вид. Всеки, който си подари удоволствието да влезе в „Залата на смеха” ще се зареди с много положителни емоции и усмивки. Огледалата са еднакво смешни и за малки, и за големи.
Още едно от интересните места, с които е известна Стара Загора са минералните бани. Те се намират на около 15 км. от града на липите. В района има няколко хотелски комплекса, които предлагат отпускащи СПА процедури и релакс сред чист въздух и спокойна природна среда. Много старозагорци бягат от ежедневното напрежение там и се потапят в покоя на планинската атмосфера.
Старозагорци могат да се гордеят със своя град на Берое и многобройните му забележителности и интересни места. А тези, които все още не са се докоснали до обаянието на Стара Загора, час по скоро да поемат към един от най-прекрасните български градове.
Вижте още едно от интересните места в града на правите улици http://starazagorastz.org/c/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0/
|
444 Posts
|
Ямбол - Музея, не е кой знае какво ама особенно на по-мали деца ще им е интересно. Градския парк - втория по големина след борисовата градина, особенно след ремонта е много добре. Планетариума към обсерваторията е интересен първите 1-2 пъти, но не знам как стои въпроса със свободното посещение там. Мисля че трабва да е група. Безистена е интересен от вън. Старата джамия която е точно до него. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е интересна. Другите 2 църкви също не са лоши но са в края на града малко. Резервата Кабиле също може да се хареса на някои. На мен лично само гледката която се открива от древната обсерватория "зайчи връх" ми е интересна. Еми това е общо взето. Надявам се да съм полезен.
|
1579 Posts
|
Аз съм от Ловеч :)
1.Покрития мост - През 1874-1876 г. българският строител Никола Фичев (познат още като Уста Кольо Фичето), построява прочутия покрит мост. В строежа се включват много жители на Ловеч. Мостът е проектиран като транспортен. Поръчката е на Османската държава. Просъществува половин столетие и e изграден на 5 каменни устоя с височина 4,50 м. и ширина 3,50 м. (от пясъчник от близкото с. Радювене), изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. Дължината му е 84 м., височина 7 м., ширината 10 м. (от които 5 м. пътно платно) и 6 отвора. Горните части на каменните устои са украсени с патриотични скулптурни изображения на лъв, двуглав орел, женски торс, бича на поробителя и др. По идея на ловчанските занаятчии е изграден като покрит мост. Във вътрешността, от двете страни на улицата, са устроени 64 малки дюкянчета с размери 2,50 м.-2,50 м. Мостът се осветява от газови фенери.
2.Ловешката крепост - Ловешката средновековна крепост е разположена на хълм, наречен през периода на османското владичество „Хисаря“. Намира се в южната част на град Ловеч. Днес е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.
Ловешката средновековна крепост се датира от времето на Римската империя, когато на територията на днешен Ловеч е изградена и функционира римска пътна станция, наречена „Президиум“.
През 1187 г. тук е подписан мирният договор между България и Византия, с който се признава Втората българската държава. В началото на XIV век е резиденция на деспот Иван Александър, избран за цар на българите през 1331 г.
Ловешката средновековна крепост е една от последните превзети от Османската империя в България. Това става чак през 1446 г., с цената на разрушения.
През 60- е години тук са извършени системни разкопки от археолога Йорданка Чангова. Научните резултати са публикувани през 2006 г. в монографията „Ловеч. Цитаделата на Средновековния град XII - XIV в.“. Живота в крепостта е с начало енеолита и край в средата на XIX в. Средновековната култура на града до падането му под турско робство и най-вече културата от XII-XIV в. е период на разцвет на града, когато старобългарската крепост прераства в цитадела. От XVII до втората половина на XIX в. територията и е некропол за тогавашните обитатели на сегашния Архитектурно-исторически резерват „Вароша“.
Днес голяма част от крепостта е реставрирана и е една от забележителностите на съвременен Ловеч и атракция за неговите посетители. В западната ѝ част, където са основите на митрополитска църква, е издигнат огромен метален кръст, виждащ се от почти всички точки на града. От вътрешността ѝ се разкрива красива панорама, обхващаща целия град, а зад нея може да се наблюдава лъкатушещата между хълмовете река Осъм, както и останки от римския път, пресичащ Ловеч в далечното минало.
От края на 2005 година крепостта, заедно с намиращия се до нея паметник на Васил Левски, е снабдена със специално нощно осветление по подобие на великотърновската крепост „Царевец“.
3.Парк Стратеш - Парк „Стратеш“ е градски парк в Ловеч.
Паркът „Стратеш“ носи името на хълма, върху който е разположен. Хълмът Стратеш е показан на карта изработена от Феликс Каниц с наименованието „Велика планина“. В руски карти и описания от времето на Руско-турската война (1877-1878 ) е наименуван „Рижата височина“. От тук започват действията на отряда на генерал-майор Александър Имеретински за освобождаването на града. Според професор Анастас Иширков името „Стратеш“ идва от личното име Страти, често повтарящо се в града.
През 1902 г. започва оформянето на парка. Първо издигат в памет на Освобождението на Ловеч от османско иго Белия паметник и Черния паметник.
През 1956 г. се изготвя проект за цялостно изграждане. Автори са архитект Борис Иванчев, архитект Петко Еврев и инженер Коста Енчев. Обхваща плащ от 1 000 дка в североизточната част на града. Финансирането е със средства от самооблагането на гражданите и ГНС, Ловеч. Изградени са околопаметниковите пространства, туристически комплекс, летен театър, езеро с площ 2 дка, седмична детска градина, почивни станции, розариум, алпинеум и др. Засадени са характерните за града дървета и люлякови храсти.
През 1977 г. е оформена Алея на българо-руската дружба. В източната част на парка е Ловешкият зоопарк, характерен с голямо животинско разнообразие.[1]
До парка води удобен път. От тук минава старият път Ловеч - Севлиево. Има пряка пътна връзка под скалния венец със старинния квартал „Вароша“, водеща направо до Паметника на Васил Левски и Ловешката средновековна крепост.
От парка се открива красива околовръстна панорамна гледка. И днес е любимо място за разходка и отдих на ловешките граждани и гостите на града.
|
1785 Posts
|
http://www.nasamnatam.com/grad/Varna-zabelejitelnosti.html
Всичко това е за Варна и е много дълго.Освен това има и старо прабългарско селище в квартал Аспарухово и е задължително да се посети и Скалния манастир (Аладжа манастир)
|